Search
  • Ondernemende Gasten

Een gevoel

Ons huidige kantoor zit in een oud-NS pand waar verschillende ondernemers werken. Er wordt gezellig ‘hoi’ gezegd op de gang, het pand is 24/7 open, goed bereikbaar, en voor 2 personen hebben we een ruim kantoor. Tot zover niks geks. Het is anti-kraak, dus je zou kunnen zeggen dat het een tikkie rauw/industrieel/shabby (afhankelijk van je levensfase, carrière en postcode) is. Het ding is: in ons kantoor kan geen raam open. Daarnaast hebben we de behoefte om af en toe een extra ruimte te huren voor bijvoorbeeld het spelen van een serious game. We zijn dus op zoek naar iets nieuws.

Al snel moesten we denken aan iemand die we kenden die bij 'de Stadstuin' werkt. De Stadstuin maakt leegstaande kantoorpanden weer hip. Ze knappen het op en verhuren het aan ondernemers. Rauw en levendig met goede faciliteiten voor een prima prijs. We belden met ons contact, hij reageerde enthousiast en binnen een uur had ik de locatiemanager aan de lijn. Nog geen 24 uur later waren we op de koffie in de Stadstuin aan de Europalaan 20 in Utrecht.


Als je binnenstapt in de Stadstuin 20 krijg je direct een goed gevoel. Hier gebeurt iets, er is iets gaande. Het ondernemerschap spat ervan af. Zoals Hans Teeuwen al eens zei in zijn show ‘Dat dan weer wel’: “Het is iets, dat kan je niet uitleggen, het is…het is een gevoel”. Het is ongrijpbaar. Je kent zelf vast ook zo’n plek: je krijgt spontaan zin om je handen uit de mouwen te steken en een nieuw idee uit de grond te stampen. De interessante vraag is: wat zorgt er nou voor dat er in de Stadstuin een ondernemende vibe hangt?


Ondernemende omgevingen doen op drie niveaus iets heel goed: op organisatie-, team- en individueel niveau. En de Stadstuin scoort dan ook op alle 3, ze ademen ondernemerschap uit. Tijdens de eerste kennismaking was het direct helder wat de gezamenlijke ambitie van de Stadstuin is: in heel Nederland Stadstuinen creëren. En iedereen binnen hun organisatie draagt dit uit. Het contact verliep soepel - als we wilden dan hadden we binnen 24 uur een nieuwe ruimte. Het team oogt relaxt, ze zijn to the point, runnen de tent echt samen en zijn op een prettige manier commercieel. Het draaide immers om een ruimte te (ver)huren. En op individuele niveau? De Stadstuiners die wij hebben gezien weten waar ze het over hebben, hebben de ruimte om beslissingen nemen, zijn gastvrij en denken met je mee.


Daarnaast helpt het dat het dit soort plekken een bepaalde uitstraling hebben. Vaak wat industrieel (niet shabby), niet te gepolijst. Sommige dingen zijn nog niet helemaal af, of zijn juist volop in ontwikkeling. Er is volop bedrijvigheid en iedereen die er huurt straalt iets positiefs uit. Kortom, een inspirerende en ondernemende organisatie en plek waar we ons graag aan verbinden. Vanaf januari huren we een ruimte in de Stadstuin. Kom eens langs voor een kop koffie, ik ben benieuwd of je het ondernemende gevoel ook ervaart.


Ps. we hebben (nog) geen korting gekregen voor deze lofzang...

0 comments