Search
  • Ondernemende Gasten

Een vies woord

Laatst waren Kevin en ik voor ons personeelsfeest - ja, ook een bedrijf van 2 verdient af en toe een uitje - naar de comedytrain in Toomler. Paar biertjes erbij en lekker lachen om Peter Pannekoek en consorten. Het spannende was dat we een tafeltje hadden gekregen dat zo ongeveer óp het podium stond bij de comedians. Voor de pauze ging het nog goed, maar toen Kevin op het einde van de pauze een korte plaspauze had ingelast, zag de dienstdoende MC z’n kans schoon om mij te betrekken in zijn grappen. Uiteraard wilde hij allereerst graag weten of Kevin en ik een stelletje waren, maar toen hij erachter kwam dat we collega’s waren, had hij genoeg materiaal voor een half uur aan grappen omdat wij, als ondernemers, ‘teams helpen om ondernemender te worden’.

Nu snap ik best dat dat grappig klinkt, maar ‘ondernemerschap’ was voor hem echt een vies woord. Een woord dat gelijk staat aan krom geld verdienen over de rechte rug van een ander. En als je zo naar ondernemerschap kijkt, is het ook een vies woord. Maar ondernemerschap heeft wat mij betreft evenveel met krom geld verdienen te maken, als echte liefde met temptation island. De vergelijking gaat alleen op voor mensen die het op z’n zachts gezegd niet helemaal begrepen hebben.


Ondernemerschap heeft daarentegen alles te maken met het verbeteren van jezelf en je beïnvloedbare omgeving. Het zien van mogelijkheden en het omzetten van diezelfde mogelijkheden in realiteit. Hiervoor hoef je helemaal geen ‘ondernemer’ in de traditionele zin van het woord te zijn. Je hebt geen eigen bedrijf nodig, je hoeft geen baanbrekende inzichten te hebben om de wereld op z’n kop te zetten en je hoeft al helemaal geen dodgy netwerker te zijn die op een verjaardag zelfs zijn oma als sales-target ziet. Je kunt ondernemend zijn in het klein, door binnen je eigen team elkaar proactief te helpen om tot het beste resultaat te komen, of in de overtreffende trap door als tech-nerd de auto industrie op z’n kop te zetten en elektrische auto’s te gaan maken. Of je nou de mail van je zieke collega overneemt, of elektrische auto’s maakt, in beide gevallen kom je zelf in actie en probeer je jouw beïnvloedbare omgeving te verbeteren.


Dus is ondernemerschap een vies woord?


Dit was onze eerste selfpublished-column, waarin we schrijven over wat ons verwondert en bezighoudt in het land van ondernemerschap en de wereld daaromheen. Bij deze geef ik de pen door aan Kevin, veel leesplezier bij zijn column over 2 weken!


#viezewoorden #ondernemerschap #toomler

1 comment