Search
  • Ondernemende Gasten

The Playground

Updated: Mar 4, 2020

Ik heb al een tijd een idee in mijn hoofd. Een idee om als organisatie je medewerkers aan te zetten om naast hun normale werk, hun eigen onderneming of nieuwe dienst op te zetten. Met het volledige eigenaarschap, de vrijheid én de verantwoordelijkheid die horen bij ondernemen. Werktitel: The Playground.

Dat klinkt vreemd. Waarom zou je je beste mensen stimuleren om hun eigen bedrijf op te zetten. Straks lukt het ze nog en ben je ze kwijt. Enige uitleg is dus op z’n plaats.


Voordat ik met Kevin Ondernemende Gasten oprichtte, werkte ik bij Frisse Blikken. Een (inmiddels groot) project-management bedrijf dat in alles intern en extern ondernemerschap ademt. Naast mijn normale project-management werk, heb ik daarom met een aantal collega’s een programma opgezet om Frisse Blikkers te helpen hun ideeën uit te bouwen tot ondernemingen. Het VONK-programma. Een interne accelerator met pizza-avonden, pitch-middagen, 24-uurs-werksessies, en support vanuit het bedrijf. Open voor alle Frisse Blikkers, verplicht voor niemand. Intrapreneurship met een hoofdletter i.


En afgelopen maand ging ik langs bij TMC. Een internationale detacheerder van technische, hoogopgeleide Willy Wortels. Of zoals ze het zelf omschrijven: “een uniek gezelschap van technische professionals die ondernemingsgezind, vakbekwaam en bijna zelfstandig te werk gaan.” Ook daar hadden ze een soortgelijk programma: het ‘Entrepreneurial Lab’. Een fysiek lab waar iedere medewerker, naast het normale werk, zijn of haar eigen uitvindingen kan uitbouwen tot nieuwe bedrijven. Uiteraard weer met pizza-sessies en de hele rambam. Ook Google’s ‘Google-time’ past wat mij betreft in dit rijtje. Dit is de 20% werktijd die Google-medewerkers zelf in mogen vullen, en waarin bijvoorbeeld Gmail is ontwikkeld.


Maar waarom organiseren deze organisaties dit? Is het liefdadigheid, of een verkapt reorganisatie programma om 30% van het bedrijf versneld uit te laten stromen? Of zit er, lo and behold, soms een gedachte achter?


Je raadt het al, er zit een gedachte achter. Zowel vanuit het perspectief van de medewerker als van de organisatie. Laten we beginnen met die van de medewerkers. Voor hen is het inzetten van hun persoonlijk ondernemerschap een vorm van zelfontplooiing. Voor een nieuwe generatie die een leven lang wil leren, verantwoordelijkheid wil hebben en impact wil maken, is een Playground waarin ze hun eigen ondernemende energie kwijt kunnen een ‘dream coming true’. Maar ook voor meer ervaren medewerkers is het een manier om zichzelf te herontdekken, uit te dagen, en een groter netwerk op te bouwen.


Tot zover duidelijk lijkt me. Dan nu vanuit de organisatie bezien.


Ook als organisaties wordt er namelijk veel waarde uitgehaald, die bovendien een stuk verder strekt dan innovatieve output creëren. Zowel bij Frisse Blikken als TMC is het belangrijkste doel employee engagement & retention, en employer branding - de programma’s waarderen huidige medewerkers voor hun ondernemende efforts en zijn bovendien een aanlokkelijk perspectief voor nieuwe medewerkers. Het bijzondere is dat bij beide organisaties, medewerkers die aan de programma’s deelnemen, bewezen langer bij de organisatie blijven. Het programma bindt ze meer, dan dat het ze stimuleert om snel uit te stromen. Daarnaast leren de deelnemers spelenderwijs ondernemen en alles wat daarbij komt kijken. Lef, initiatief, creatieve oplossingen bedenken, samenwerken, naar klanten luisteren en écht verantwoordelijkheid pakken. Skills die ze in hun dagelijkse werk goed kunnen gebruiken. Over de innovatieve output wordt nauwelijks gesproken. De innovaties en verbeteringen die worden gerealiseerd zijn vergeleken met de andere voordelen een hele mooie bijvangst.


Dit is de basis voor mijn idee om Playgrounds voor organisaties op- en in te richten. Over hoe dit er precies uit moet zien en welke randvoorwaarden essentieel zijn, word ik elke dag een stapje zekerder. Wil je meepraten? Ben je zelf een intrapreneur? Of ben je het heel erg met me (on)eens? Let me know!


P.S. Fijne kerst en een mooi 2020!

0 comments